TeÉrted Akadémia

Ez a blog a TeÉrted Akadémia diákújságíró kurzusának kulisszái mögül tudósít, és a tanfolyam részvevőinek első zsurnaliszta szárnypróbálgatásait hivatott közölni. A TeÉrted Akadémia a Budapesti Művelődési Központ ifjúsági programsorozata. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Bővebben: www.bmknet.hu, www.teertedakademia.hu

Hamu és vonat, avagy Bence meglep.

2010. 09. 30. 13.07 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Kretz Bence – Az egyetlen fiú – a nagy meglepetés. A lányok között inkább visszahúzódott, majd amikor cikket kértem egy aktuális témáról (2010. áprilisában), előállt az ÖBB sajtószóvivőjével készült interjúval. 14 évesen olyan ügyesen oldotta meg a feladatot, ami sok újságíró számára példaértékű lehet.

Európa egy füst alatt Ausztiában minden bevetett az ÖBB, ami gurult 

Az izlandi vulkánkitörés hosszú napokra megnehezítette a légi közlekedést Magyarországon is. Aki nem tudta repülővel folytatni, megkezdeni utazását, vonattal, autóbusszal igyekezett célt érni. Ausztria irányába is sokan indultak. Az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) sajtóreferensét, Thomas Bergert arról kérdeztük, a vulkáni hamunak milyen hatásai voltak az osztrák vasúttársaság működésére.

- Mit tettek annak érdekében, hogy az összes utast az úti céljukhoz tudják szállítani?

- Az ÖBB péntektől napi mintegy további 10000 helyet – elsősorban a nemzetközi és távolsági vonatokon – biztosított az utazni kívánóknak. Ez körülbelül 30 százalékos helynövekedést jelent. Azóta mintegy 70 mentesítő vonatot állítottunk forgalomba és az eddig meglévő vonatokat a kétszeresükre növeltük. 1 motorkocsi helyett 2-3 db.;7 vagonos személy illetve Intercity vonat helyett 15-20 vagonos Intercityk mentek.

- Mindent bevetnek, aminek kereke van és gurul?

Igen,éjjel-nappal bevetettünk mindent. Bécsben útépítés miatt megy néhány Eurocity vonat a metró vonalán. A válság miatt felajánlottuk az utasoknak, hogy a távolsági vonatokat a repülőtérig visszük, de erre nem volt szükség. Csak néhány plusz vonatot iktattunk be a nagy reptéri utaslétszám miatt. Az elmúlt öt napban Bécs Nyugati -pályaudvara Közép-Európai közlekedési csomópont lett. A legtöbb speciális vonatot Németországba és Svájcba indítottuk. Ez Magyarországon és a többi szomszédos országon is érezhető volt. Átlag felett adtunk el jegyet Moszkvába, Osloba, Madridba és Alicante-ba. De volt sok más egzotikus úticél is.

 


- Több lett a bevétele az ÖBB-nek a vulkán kitörése miatt?

- Az értékesítést a hétvégén országosan mi tudtuk megduplázni.3,2-ről 6-7 millió euróra. Továbbra is le kell vonnunk költségeket a túlórák és a lefulladt vonatokért. A lényeg azonban továbbra is a biztos nyereség. Mi azonban biztosak voltunk abban, hogy a fő érdek a mobilitás volt a várakozni kényszerülő utasokkal szemben, és nem az, hogy pénzt keressünk. Ellentétben például a hotelekkel, mi nem emeltük árainkat.

- Meddig tarható a rend, meddig bírják személyzettel és vonattal?

- Megtaláltuk a kellő személyzeti létszámot arra, hogy ellássuk az embereket információval és egyéb dolgokkal, úgyhogy külső embereket is mozgósítottunk. Így volt ez a járművekkel is. Összeszedtünk mindent egész Ausztriából, ezen kívül a karbantartás alatt álló, de guruló és használható járműveket is bevetettük. Így összejött plusz 50-100  kocsi.

- Rendeznek fiatalok számára olyan programokat, ami a vasutat népszerűsíti?

- Különböző túráink vannak az állomások és üzemek között. Ma példul Boy’s Day-t rendezünk, ahol a gyerekek számára engedünk betekintést a vasút kulisszái mögé.

- Élménygyűjtésre a magyar gyerekeknek melyik vasútvonalakat  ajánlaná?

- Aki Ausztrián keresztül utazik, annak ajánlom a Westbahn-t,vagy a Südbahn-t.Az Alpok csúcsai között még nagyon érdekes és gyönyörű a Phyrn- és a Tauernstrecke, de külön kiemelném a magyaroknak a Semmeringbahn-t,ami a legközelebb van a magyar határhoz és az egyik legszebb, tele viaduktokkal és alagutakkal. Gyönyörű fotókat lehet készíteni.

Kretz Bence

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú szóvivő öbb vulkánkitörés diákújságíró hamufelhő budapesti művelődési központ teérted akadémia kretz bence osztrák szövetségi vasút thomas berger vonatközlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://teertedakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr452334479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása