TeÉrted Akadémia

Ez a blog a TeÉrted Akadémia diákújságíró kurzusának kulisszái mögül tudósít, és a tanfolyam részvevőinek első zsurnaliszta szárnypróbálgatásait hivatott közölni. A TeÉrted Akadémia a Budapesti Művelődési Központ ifjúsági programsorozata. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Bővebben: www.bmknet.hu, www.teertedakademia.hu

VPOP mikulásra

2010. 12. 13. 16.50 TeÉrted Akadémia

VPOP-sajtószóvívőt hozott a Mikulás a TeÉrted Akadémia diákjainak 2010. december 6-án (volt különben csoki is, de az nem válaszolt a feltett kérdésekre).  Sipos Jenő a TeÉrted Akadémia Diákújságíró tanfolyamán már visszatérő vendég: ezúttal is szabályos ostromállapot alakult ki a személye körül. A sajtószóvívő a hiteles tájékoztatás boszorkánykonyhájába engedett betekintést a diákoknak...

VPOP óra

 

A korrekt, hiteles tájékoztatáshoz tapasztalat, ismeret szükségesek

Kérdésekkel bombázták Sipos Jenőt a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szóvivőjét a diákújságírók

Sipos Jenő ismét előadást tartott a Budapesti Művelődési Központ TeÉrted Akadémia diákújságíróinak. A Vám- és Pénzügyőrség szóvivője alig kezdte el mondandóját, a diákok rögtön kérdésekkel bombázták. Minden érdekelte őket, ami a pénzügyőrök munkájával kapcsolatos. Volt olyan fiatal, aki tátott szájjal hallgatta végig a vámosok legextrémebb eseteit.


Sipos Jenőt többen arról faggatták, hogyan lehet valakiből elismert  szóvivő.
Elárulta, ő is végigjárta a ranglétrát a VPOP-nél, ahol 16 éve sajtószóvivő. Véleménye szerint, a sajtófeladatokat egy-egy szervezetnél, cégnél olyan személy tudja korrekten, hitelesen ellátni, aki az ott töltött évek alatt, munkája révén kiválóan megismerte az adott területet.

Hiteles tájékoztatás a kurzuson is

Az ezredes a kötetlen beszélgetés végén meghívta a diákokat, vegyenek részt egy VPOP sajtótájékoztatón, ismerjék meg a kommunikációs osztály feladatait.


- Nagyon jól éreztem magam, nem is vettem észre, hogy milyen gyorsan eltelt az a pár óra, amit a TeÉrted Akadémián töltöttem a fiatalokkal. Bevallom, nem számítottam arra, hogy ilyen sok kérdést fogok kapni, aminek viszont örülök, hiszen kiderült számomra: a BMK-ra járó diákújságírókat rengeteg kérdés foglalkoztatja. Ebbe beletartozik a politika, a közélet és persze a pénzügyőrség is. Úgy érzem, néhány év múlva közülük sajtótájékoztatókon fognak kérdéseket feltenni, hacsak nem ők fogják tartani azokat – mondja Sipos Jenő szóvivő.

- Julius Athina - 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó mikulás szóvivő vendég tájékoztatás vpop vám és pénzügyőrség sipos jenő sajtókapcsolatok

Közel a vég!

2010. 12. 06. 15.00 TeÉrted Akadémia

Na jó, nem is annyira közel, mert a mostani csoport csak februárban végez. Ám egyszer már véget ért a tanfolyam: hogy a tavaszi (májusban végzett) újságíró-palántákat mennyire viselte meg az elválás, és milyen benyomásokkal távoztak, arról az alábbi személyes vallomások tanúskodnak.
 

Kép forrása: sxc.hu

Hallgatók az akadémiáról


Agócs Anita – A tanfolyamra abszolút elvárások és előítéletek nélkül jöttem, mert sosem tanultam semmit a médiáról, de érdekelt. Tetszett, hogy kevesen vagyunk és az egész légkör,,laza” és az anyagot is egy tanárainknál fiatalabb, korban jobban hozzánk illő személy mondja el egyszerűen, érthetően, példákkal alátámasztva. Sok gyakorlati feladatot oldottunk meg. Cikkeket szabadon választott témákban írhattunk, ami azért volt jó, mert a suliban kevés lehetőségünk van szabadon alkotni. 

Barabás Noémi – Nem bántam meg, hogy eljöttem. Később csatlakoztam a csoporthoz, de amikor beléptem rögtön barátságosan fogadtak. Csodálatosan éreztem magam. Érdekesnek találtam amikor az újság, a szerkesztőség felépítéséről beszélgettünk. Sok új dolgot ismertem meg. Jó lenne, ha lenne még sok óra, szívesen járnék!

Bédy Jármila – Jó volt itt lenni a többiekkel, rengeteget nevettünk. A osztály igazi kis közösség lett. Sok új ismeretet szereztem. Megtudtam, hogy milyen egy lapnál dolgozni, kötelességeket teljesíteni. Örülök, hogy jelentkeztem az akadémiára.

Földházi Dalma – Számomra nagyon fontos volt, hogy itt lehettem, mert újságíró szeretnék lenni. Különösen az szerzett örömet, hogy megismerkedhettem Sipos Jenővel és Hanga Zoltánnal .
Athina egyenlő partnerként kezelt bennünket és mindenkinek adott lehetőséget a megnyilvánulásra. 

Kaczvinszki Alexandra –. Színesek és változatosak voltak az órák. Összekovácsolódott a csapat. Barátokat szereztem és tapasztalatokat. Nem bántam meg, hogy anyukám unszolására eljöttem.

Kretz Bence – Jól éreztem magam az órákon, remek volt a hangulat. Tetszett, hogy együtt beszéltük át a cikkeket. Kár, hogy csak én voltam egyedül fiú. 

Nagy Eszter – Örülök, hogy lehetőségem adódott a tanulásra. Fontosnak gondoltam az újságírás, mint szakma megismerését. Úgy érzem, fejlődtem is ezalatt a pár hónap alatt. Élveztem az órák gyors, pörgős mentét és azt, hogy nem voltak olyan kötöttek az órák, mint az iskolában. A sok információ és rengeteg válasz miatt könnyű volt figyelni a tanagyagra. Ha mondandónk volt, nem szorult belénk, ha kérdésünk volt, kimerítő választ kaptunk.

Nagy Felicia Daniela – Tetszett, hogy sokat nevettünk és közben még tanultunk is. Sipos Jenőnek különösen örültem. A hírolvasás rendkívül szórakozató volt. Szerintem klassz, hogy most már más szemmel nézek az újságokra.

Sárkány Eszter – Nagyon jól éreztem magam, sokat poénkodtunk és közben tanultunk is. A társaság is nagyon jó volt, főként a rengeteg nevetés fog hiányozni.
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény búcsú vége diákújságíró diákújságírás teérted akadémia sárkány eszter bédy jármila nagy felícia daniela földházi dalma barabás noémi kretz bence kaczvinszki alexandra agócs anita julius athina

Sajtóanyag-író workshop!

2010. 11. 03. 15.23 TeÉrted Akadémia

A BMK szakmai fórumai sorában november 16-án egy olyan műhely következik, mely pár órára, ha nem is diákújságíróvá, de újságíró-diákká avatja részvevőit! A program egyik felében elméleti alapozás történik a hatásos sajtókommunikációt és az informatív honlapot illetőleg, majd gyakorlati munka következik a TeÉrted Akadémia újságíró-palántáit is sikerrel terelgető Julius Athina vezetésével. A workshopon kézzelfogható tudást szerezhetnek a részvevők arról, hogyan fest egy szerkesztők által is favorizált sajtóanyag.
 

A SAJTÓKAPCSOLATOK ÉS A KOMMUNIKÁCIÓ HATÉKONY FORMÁI

Időpont: 2010. november 16. kedd 10.00–14.00 óra
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ – 1119 Budapest, Etele út 55.


PROGRAM:

A sajtókapcsolatok és a kommunikáció hatékony formái
Milyen a jó sajtóanyag? És milyen a rossz?
Előadó: Nagy Balázs, Kaleidoskop.hu szerkesztő, Budapesti Művelődési Központ
Téma: a Kaleidoskop.hu bemutatása, jó és rossz példák bemutatása

Professzionális intézményi honlapok bemutatása
Milyen egy állandóan frissülő, korszerű honlap? Miért van rá szükség?
Előadó: Nagy Anna, BMKnet.hu szakmai szerkesztő, Budapesti Művelődési Központ

Kreatív írásmód, stílusgyakorlatok, célravezető praktikák, esztétikus mellékletek készítésének workshopja
Előadó: Julius Athina, újságíró

Jelentkezés: 2010. november 15-ig dátummegjelöléssel a szakmaiforum@bmknet.hu e-mail címen, vagy telefonon a 371-2763 számon, faxon a 371-2761 számon.

Letölthető meghívó: http://www.bmknet.hu/images/rendezvenyajanlo/meghivo-sajtokapcsolatok-bmk-nov-16.pdf

 

Szólj hozzá!

Címkék: fórum sajtó kommunikáció workshop budapesti művelődési központ julius athina sajtókapcsolatok

Aki kérdez: a diákok. Aki válaszol: a VPOP szóvívője.

2010. 11. 03. 10.33 TeÉrted Akadémia

Még márciusi a történet, de amíg a mostani csoport diákjainak első írásai elkezdenek folydogálni a blog oldalaira, talán érdemes visszaemlékezni az előző kurzus nagy durranására: Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvívője tiszteletét tette köreinkben! A diákok, miután túltették magukat az első percek megilletődöttségén, nem késlekedtek lerohanni kérdéseikkel a VPOP szócsövét. És hogy az őszi csoportnak is lesz-e része hasonló éles bevetésben? Nos, nekik sem kell már sokat várniuk a maguk vendégére...
 

Leendő kollégáit látta a diákokban

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője volt a TeÉrted Akadémia diákújságíró kurzusának vendége 2010. március 9-én, a Budapesti Művelődési Központban.

Remekül éreztem magam a fiatalokkal. Kellemes csalódás volt számomra, hogy milyen felkészülten vártak, hiszen tájékozottak voltak rólam és a testületről is. Alaposságukat a feltett sok-sok jó kérdésen keresztül mértem le. Úgy vélem, néhányukkal pár éven belül, mint kollégával is találkozni fogok – mondta a szóvivő, aki felajánlotta a hallgatóknak, vegyenek részt egy sajtótájékoztatójukon, amely előtt a gyakorlatban is elmagyarázza a kommunikációs osztály felépítését, munkáját.

- Julius Athina -

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kérdés szóvivő vendég vpop vám és pénzügyőrség sipos jenő diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia diákújságírók

Újságíró bolygóközi felelősségtudattal: Eszter Avatarja.

2010. 10. 19. 09.26 TeÉrted Akadémia

Kicsoda Ő? Julius Athina szerint: 

Sárkány Eszter – Amikor először találkoztunk, azt mondta, a rendőrségnél tudná magát elképzelni szóvivőként. Az akadémia ideje alatt bizonyította, tisztességesen el tudná látni ezt a feladatot. Bár fiatal, már működik benne a felelősségtudat, ami egy újságírónál fontos. Biztos, hogy soha nem fogja becsapni olvasóit.

 

Eszterben nemcsak helyi érdekű felelősségtudat működik, ezt mutatja lelkesedése a bolygóközi kizsákmányolók elleni harc iránt. Következzék egy filmajánló a tollából!

Avatar kasszasiker a mozikban
Cameron robbantott


Az Avatar egy 2009 decemberében bemutatott 3D-s sci-fi film James Cameron rendezésében. A film 230 millió dolláros költségvetéssel készült, rengeteg technikai újítást és trükköt felhasználva, melyek nagy részét maga Cameron talált ki és valósított meg. Érdekessége, hogy a híres rendező már világhírű műve, a Titanic elkészítése előtt kiötlötte a történetet, a forgatókönyvet azonban csak a film bemutatása után írta meg.
  A film forgatása két évet vett igénybe, a végeredmény pedig egy 40 százalékban élőszereplős,60 százalékban számítógépes grafikákkal készített kasszasiker lett, mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.


 A 22. század közepén az emberek már képesek a csillagközi utazásra, ami megoldás a Föld problémáira. A hatalmas háborúk és az egyre szaporodó emberi faj ugyanis felemésztette a bolygó szinte minden készletét. Az emberek így elmennek az Alfa Centauri-rendszerbe, ahol felfedeznek egy lakható holdat, a Pandorát. A buja növényzet és a különös állatok mellett egy értelmes humanoid faj, a na'vik élnek a bolygón. A lények kb. három méter magasak, kékek, és térdhajlatig érő farkuk van.

 

 
Nyelvük és kultúrájuk is felfoghatatlanul különbözik az emberektől, harmóniában élnek a környezetükkel, nincs technológiai civilizációjuk, és mélyen vallásosak. Az emberiség 2154-ben telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtainiumot (kilója a Földön 20 millió dollárt ér). A problémát az okozza, hogy a na'vik „faluja”, a több száz méter magasba nyúló Otthonfa a legfontosabb unobtainium-lelőhely fölött található.Jake Sully, a deréktől lerokkant háborús veterán is a Pandorára utazik, hogy átvegye halott ikertestvére helyét egy tudományos programban, amelyben testvére kutatóként dolgozott.
Egyik tudós, Dr. Grace Augustine kifejleszti az Avatar-projektet, melynek lényege, hogy egy ember DNS-eiből és egy, na'viéból létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. A hibrid lényt nevezik „avatárnak”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania. Jake vállalkozik rá, hogy avatár-testében beépül a na'vik közé, élvezettel teszteli új testét, amelyben visszakapja a szabad és egészséges mozgás lehetőségét. Első bevetésén Grace és egy másik tudós, Norm Spellman avatárját kíséri el a dzsungelbe.


Egy thanator elől menekülve elszakad társaitól és az éjszakát egyedül tölti az erdőben, amikor viperwolfok egész falkája tör rá. Életét egy na'vi lány, Neytiri menti meg, majd egy különös jelenés hatására a törzs vezetőihez viszik, ahol kiderül, hogy a lány a törzs vezetőjének lánya. Szülei úgy döntenek, hogy Jake velük maradhat és tanulhat. Neytirit bízzák meg a feladattal, hogy felügyelje és tanítsa őt. Jake egyre többször kapcsol át valódi teste és avatárja közt, kezdetben együttműködik a katonákkal és a tudományos programban is. Azonban egyre inkább egy na'vi szemével látja a világot, akik lassan befogadják s időközben beleszeret Neytiribe is. Amikor  a sereg úgy dönt, hogy lejárt a türelmi idő és megtámadják a na'vikat, átáll az ő oldalukra, mert rájön, hogy az emberek ezt a bolygót is csak felemésztenék a saját hasznukra.
A véres összecsapás elkerülhetetlen…

Sárkány Eszter

 

Szólj hozzá!

Címkék: avatar rendőrség filmkritika diákújságíró diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia sárkány eszter

Dübörög a szórakoztatóipar – Jármy, a bulis.

2010. 10. 12. 15.48 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Bédy Jármila - Mellette nem lehet unatkozni. Jön és robban körülötte minden. A feldobott labdákat rendre leüti, a viccben nem ismer tréfát.  Nagy vesztesége lenne a magyar sajtónak, ha ezzel a különös humorra megáldott lány nem kerülne a szakmába.

 

 Aki ilyen bulis, az otthon van a szórakoztatóiparban is. Szemmel tartja például az angyalarcú sztárocskát is, aki úgy néz ki, mint egy megtestesült Disney-figura. Erre mi történik? 

Justin beszólt a Disney-nek!

Új csillagot fedeztek fel 2009 őszén. Persze nem a naprendszerben, hanem Hollywoodban.
Justin Bieber még csak 16 éves de már minden lány érte sír. Hajaj, mi lesz később? Tavaly év végén jelent meg a debütáló albuma a My World, ami óriási sikert aratott.

 
 Justint példaképe Usher fedezte fel, aki most sikeres rapper. Baby című számában fel is bukkan.
- Nem szeretem a Disney-t. Annyira nyálasak a figurák és minden olyan unalmas – nyilatkozta Justin egy magazinnak.
Valószínű még nem tudja, hogy Usher is a Disney-nél kezdte…

Bédy Jármila 

 

Szólj hozzá!

Címkék: buli disney usher diákújságíró justin bieber diákújságírás budapesti művelődési központ bédy jármila

A téma az utcán hever. Vagy mégsem?

2010. 10. 12. 15.13 TeÉrted Akadémia

 Témákat kerestek az első órára


Két csoportban indult el ősszel a diákújságíró kurzus a Budapesti Művelődési Központban.
A TeÉrted Akadémia egyik csoportja az első alkalommal az újságíró felelősségéről, az újságíró etikáról hallhatott, amit példákkal támasztottunk alá. Az óra végén mindenki felsorolta, milyen témákba botlott az első találkozás óta. Átbeszéltük, melyiket, hogyan érdemes megírni. Írásaikat egy héten belül kell a diákoknak e-mailen leadniuk. Utánuk érkeztek a Bethlen Gábor Általános és Újreál Gimnázium diákjai. Mindenki külön-külön mondta el és vázolta fel, milyen témákat talált, majd közösen beszéltük át, azokat hogyan lehet minél informatívabban feldolgozni és megírni.
A Bethleneseknek is egy hét áll rendelkezésre, hogy megírjanak a felsorolt témáik közül egyet.

 
A TeÉrted Akadémia diákújságíró kurzusára folyamatosan lehet jelentkezni.
Az első csoport órája 15.00-16.30-ig, a másodiké 16.30-18.00 óráig tart.  Az első csoporthoz a 14 év alatti korosztálynak, a másodikba a 14 év felettieknek célszerű csatlakozni.

Julius Athina
foglalkozásvezető   

Szólj hozzá!

Címkék: csapat feladat diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia diákújságírók

Eszter könyve - másképp. Felícia fiatal tehetségek nyomában.

2010. 10. 08. 14.11 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Nagy Felícia Daniela – Az a fajta újságíró-palánta, aki akkor is kérdez, ha a többiek a  sajtótájékoztató után már rég a pogácsát és a kávét pusztítják. Olyan anyagból van összegyúrva, ami áttöri a gátlásokat – nem lehet hazudni neki. Felícia riportalanyai: reszkessetek!   

Felícia riportalanyainak persze nem feltétlenül kell parázniuk. Az alábbi interjú ifjú író alanyának például tehetsége van, és nem vaj a füle mögött.

Gyors névjegy a riportalanyról (nyomtatásban ezt bizonyára keretes írásban közölnék): 

Név: Sárkány Eszter Adrienn * Született: 1995 augusztus 9. * Csillagjegy: Oroszlán * Kedvenc étel: bolognai spagetti * Kedvenc szín: ezüst

Családja, barátai szerepelnek Eszter könyvében
 Egy testben két lány?Sárkány Eszter könyvet ír, aminek szereplőit a környezetében élőkről mintázta. A főszereplőt mindenki egy csendes lánynak tartja, pedig az orra szinte mindenbe belelóg. A fiatal íróra csak kicsit hasonlít a főhős karaktere, vagy mégse?

- Miért kezdtél  könyvet írni?

-  Barátnőim is írnak, én sem akartam lemaradni. Próbatételnek tekintem, hogy megmutassam mit tudok. Gyakran képzelem magam annak a személynek a bőrébe, akiről épp olvasok. A történet egy veszélyt kedvelő lányról szól, aki mindenbe beleüti az orrát. A többiek viszont csak egy csendes lányt látnak benne. Van némi valóságalapja. Például a család, az osztálytársak nagy része valós személyek, ahogyan a legjobb barátnőm is.

- Mi lehet a sorsa a könyvednek?

- Nehéz elképzelni, hogy nagy példányszámban fog elmenni belőle. Ha azonban tényleg bejön, a film jut az eszembe. Egy jó kis film.

- Mesélj a szereplőkről!


- Olyan emberek, akik totál átlagosnak néznek ki. Fatime szemszögéből íródik a történet, Félix az idióta bátty és Zoey az idegesítő hugica. Netti, a legjobb barátnő, aki kitalálta legadémát, azaz Olívíát.

- Az íráson kívül mire jut időd?

- Kézilabdázom, erről rám is lehet ismerni a könyvben…

- Azért van hasonlóság közted és a karaktered között? 

- Alapvető tulajdonságainkat tekintve, különbözünk. Míg Fatime kedveli a veszélyt, amolyan eszeveszett lány, addig én kerülöm a rázós helyzeteket, egy  épeszű lány vagyok. Sárkány előnév ide vagy oda.

Nagy Felícia Daniela

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú kérdés könyvajánló diákújságíró diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia nagy felícia daniela

Dalma nem cicaharcos: csajfoci a javából!

2010. 10. 07. 11.14 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint:

Földházi Dalma – Tehetséges, nyitott lány, akit már joggal tekinthetünk újságírónak. Több cikke is megjelent már, ontja magából a gondolatokat. Hiszek abban, hitével jobb lesz a világ – a média világa is. Isten hozott a sajtóban Dalma!
Dalmának nemcsak az esze fürge, hanem a lába is. Sportrovatot neki!


Így rúgunk mi, csajok, labdába!

Tizenkét csapat jutott be idén a Budapesti Leánylabdarúgó Döntőbe. A rendezvényt a 13. kerületi Sportcentrumban tartották. A döntőt a kerületi fordulók előzték meg.

A pálya mellett állva többször is akaratlanul elmosolyodtam, aztán megpróbáltam újra a játékra koncentrálni. A járókelők, amint meglátták, hogy női futballt játszanak éppen az intézmény területén, megálltak és kedves beszélgetésbe fogtak. Mindenki megkérdezte, hogy mi folyik itt, aztán a felvilágosítás után, kerekre nyílt szemmel kérdezték: A lányok ilyen komolyan gondolják?
 
A  BMRG csapata jól szerepelt a döntőn. Fotó: Juhász Rozália

 

 Igen, a lányok is tudnak focizni. A meglepettség csak pár percig tartott, aztán örömmel dobálták vissza a kirúgott labdákat.
Tisztességes játékoknak voltam szemtanúja. Néhány csapat meglepő módon, nagyon felkészült volt, nem csak a játék terén, de a felszerelésük is pont, mint a profiké.
Ez nem egy cicaharc. A lányok vetődnek, csúsznak a labdáért.  Mindent megtesznek a győzelemért.
A Baár- Madas Református Gimnázium (BMRG) edzője, Bognár Barnabás így nyilatkozott:
- Várható volt, hogy a csapat ilyen helyezést ér el. A lányokra büszke vagyok, nagyon keményen harcoltak, de a csapat összeszokottság hiányában nem tehetett többet. Reméljük, hogy jövőre jobban tudunk szerepelni, és az újoncok is megszokják a csapat játékát – nyilatkozta a Baár- Madas Református Gimnázium (BMRG) edzője, Bognár Barnabás.

Földházi Dalma

 

Szólj hozzá!

Címkék: foci női futball diákújságíró diákújságírás budapesti művelődési központ földházi dalma cicaharcos baár madas református gimnázium

Új csapat!

2010. 10. 05. 12.40 TeÉrted Akadémia

Október 4-én elindult a brand new diákújságírás-tanfolyam. Az új csapat már összeállt, lelkesek és jó fejek, hamarosan az ő írásaik is olvashatók lesznek a blog oldalain. Hajrá, újak!

Névsorolvasás: 

Kovács Petra
Langer Viola
Bakos Orsolya
Tarnay Mátyás
Persőtzi Eszter
Velő Tünde
Tóth Gergely
Marián Zoltán Szabolcs
Barnet Aranka
Gyorgyovich Zita
Henczes Gábor Tas
Hegyi Noémi
Szegő Márton
Vergranini Vanda
Mészáros Máté
Rátkai Emese

Még hallani fogunk róluk! és olvasni, tőlük.

Szólj hozzá!

Akit a kender füstje megcsapott, csak rossz ember lehet? Noémi tolerál.

2010. 10. 04. 15.19 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Barabás Noémi Érzékeny az őt körülölelő világra és érezni, ezt a világot ő is körülöleli. Gyorsan reagál az aktuális történésekre és legalább ilyen intenzíven tud alkalmazkodni, beilleszkedni egy új közegbe vagy akár egy szerkesztőségbe. 
 

Érzékenysége azonban nem jelenti azt, hogy ne merne hozzányúlni kényes témákhoz is. Sőt!

Marihuána fogyasztás miatt nem lehet kiközösíteni senkit!

A Globális Marihuána Menet idei tüntetését május 9-én tartotta a Kendermag Egyesület a margitszigeti Nagyréten. 1999 óta 600 város vesz részt a menetben, aminek célja, hogy világszerte tiltakozzanak a kannabisz-fogyasztók kriminalizálása ellen és felhívják a figyelmet a legalizáció előnyeire.

Magyarországon százezren lehetnek, akik rendszeresen élnek valamilyen cannabisz-származékkal, és az aktuális jogszabályok szerint bűnt követnek el egy a társadalmi veszélyességét tekintve elhanyagolható növény fogyasztásával
-A megmozdulással erre az óriási számra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét. Az Európai trendek egyébként az otthon-termesztés legalizációja felé hajlanak, ami azt jelenti, hogy csekély mennyiségű egy-két palántát tarthatnak otthon az emberek. Vagyis nem illegális forrásokból szerzik be a marihuánát. A mennyiség miatt ez valóban a saját fogyasztásról szól, nem haszonszerzésről. Az egyesület célja az, hogy az új kormány az elődjénél racionálisabban és reálisabban kezelje a témát. Szőnyeg alá söprés és boszorkány-üldözés helyett a cannabiszt és fogyasztását a helyén kezeljék, ugyanis a tiltás semmilyen szempontból nem megoldás, ez nyilvánvaló – mondja az egyik tüntetést szervező, aki elárulja, egyre többen és egyre korábban próbálják ki a marihuánát és egyéb drogokat, tehát valódi megelőzésre van szükség, a mai öncélú papírhalom gyártás helyett, amit az eltereléssel próbálnak palástolni.

 
- Amennyiben a célunkat elérnénk és legális lenne Magyarországon a marihuána termesztése, kereskedelme és fogyasztása, úgy az állam hatalmas adóbevételhez jutna, a fogyasztást korhatárhoz lehetne kötni mint az alkohol és dohányáruk esetében. A vásárlók is védve lennének ezáltal. Ez egy fekete-piaci rész kifehérítését jelentené, tehát az alvilág helyett az állam, az emberek is jobban járnának. Mind gazdasági, mind társadalmi szempontból előnyökkel járna a mai képmutató helyzet helyett  - véli és hangsúlyozza, a marihuána fogyasztók ugyanolyan polgárok mint mindenki más, de hobbijuk, vagy kikapcsolódási szokásuk miatt a törvény és a társadalom megbélyegzi őket. Egyenlőséget követelnek, mert azt gondolják nem lehet ilyen alapon osztályozni, diszkriminálni.

Barabás Noémi

Szólj hozzá!

Címkék: marihuána kendermag egyesület diszkrimináció kender diákújságíró diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia globális marihuána menet barabás noémi

Hamu és vonat, avagy Bence meglep.

2010. 09. 30. 13.07 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Kretz Bence – Az egyetlen fiú – a nagy meglepetés. A lányok között inkább visszahúzódott, majd amikor cikket kértem egy aktuális témáról (2010. áprilisában), előállt az ÖBB sajtószóvivőjével készült interjúval. 14 évesen olyan ügyesen oldotta meg a feladatot, ami sok újságíró számára példaértékű lehet.

Európa egy füst alatt Ausztiában minden bevetett az ÖBB, ami gurult 

Az izlandi vulkánkitörés hosszú napokra megnehezítette a légi közlekedést Magyarországon is. Aki nem tudta repülővel folytatni, megkezdeni utazását, vonattal, autóbusszal igyekezett célt érni. Ausztria irányába is sokan indultak. Az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) sajtóreferensét, Thomas Bergert arról kérdeztük, a vulkáni hamunak milyen hatásai voltak az osztrák vasúttársaság működésére.

- Mit tettek annak érdekében, hogy az összes utast az úti céljukhoz tudják szállítani?

- Az ÖBB péntektől napi mintegy további 10000 helyet – elsősorban a nemzetközi és távolsági vonatokon – biztosított az utazni kívánóknak. Ez körülbelül 30 százalékos helynövekedést jelent. Azóta mintegy 70 mentesítő vonatot állítottunk forgalomba és az eddig meglévő vonatokat a kétszeresükre növeltük. 1 motorkocsi helyett 2-3 db.;7 vagonos személy illetve Intercity vonat helyett 15-20 vagonos Intercityk mentek.

- Mindent bevetnek, aminek kereke van és gurul?

Igen,éjjel-nappal bevetettünk mindent. Bécsben útépítés miatt megy néhány Eurocity vonat a metró vonalán. A válság miatt felajánlottuk az utasoknak, hogy a távolsági vonatokat a repülőtérig visszük, de erre nem volt szükség. Csak néhány plusz vonatot iktattunk be a nagy reptéri utaslétszám miatt. Az elmúlt öt napban Bécs Nyugati -pályaudvara Közép-Európai közlekedési csomópont lett. A legtöbb speciális vonatot Németországba és Svájcba indítottuk. Ez Magyarországon és a többi szomszédos országon is érezhető volt. Átlag felett adtunk el jegyet Moszkvába, Osloba, Madridba és Alicante-ba. De volt sok más egzotikus úticél is.

 


- Több lett a bevétele az ÖBB-nek a vulkán kitörése miatt?

- Az értékesítést a hétvégén országosan mi tudtuk megduplázni.3,2-ről 6-7 millió euróra. Továbbra is le kell vonnunk költségeket a túlórák és a lefulladt vonatokért. A lényeg azonban továbbra is a biztos nyereség. Mi azonban biztosak voltunk abban, hogy a fő érdek a mobilitás volt a várakozni kényszerülő utasokkal szemben, és nem az, hogy pénzt keressünk. Ellentétben például a hotelekkel, mi nem emeltük árainkat.

- Meddig tarható a rend, meddig bírják személyzettel és vonattal?

- Megtaláltuk a kellő személyzeti létszámot arra, hogy ellássuk az embereket információval és egyéb dolgokkal, úgyhogy külső embereket is mozgósítottunk. Így volt ez a járművekkel is. Összeszedtünk mindent egész Ausztriából, ezen kívül a karbantartás alatt álló, de guruló és használható járműveket is bevetettük. Így összejött plusz 50-100  kocsi.

- Rendeznek fiatalok számára olyan programokat, ami a vasutat népszerűsíti?

- Különböző túráink vannak az állomások és üzemek között. Ma példul Boy’s Day-t rendezünk, ahol a gyerekek számára engedünk betekintést a vasút kulisszái mögé.

- Élménygyűjtésre a magyar gyerekeknek melyik vasútvonalakat  ajánlaná?

- Aki Ausztrián keresztül utazik, annak ajánlom a Westbahn-t,vagy a Südbahn-t.Az Alpok csúcsai között még nagyon érdekes és gyönyörű a Phyrn- és a Tauernstrecke, de külön kiemelném a magyaroknak a Semmeringbahn-t,ami a legközelebb van a magyar határhoz és az egyik legszebb, tele viaduktokkal és alagutakkal. Gyönyörű fotókat lehet készíteni.

Kretz Bence

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú szóvivő öbb vulkánkitörés diákújságíró hamufelhő budapesti művelődési központ teérted akadémia kretz bence osztrák szövetségi vasút thomas berger vonatközlekedés

Hennás kéz szerencsét hoz

2010. 09. 30. 12.41 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Kaczvinszki Alexandra - Keveset beszél, de minden külső ingert, ami éri, elraktároz a megfelelő helyre. Kislányos külseje, komoly nő gondolkodásával párosul. Helyén a szíve és az esze. A keze pedig maga a csoda: a hennafestés tinédzser királynője.

Aki nem hiszi:

 

Drámai vérmérsékletét mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi szösszenet:

 

Magyar gimnazisták buszbalesete Ausztriában


A Budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 61 diákja, három kísérőtanárral tartott  sítáborba Karintiába.  Jó hangulatban, lassan haladtak az úton, csak percekre jártak a sípályától, amikor a buszuk megcsúszott és beborult a 20 méter mély árokba. Mint később kiderült, a sofőr nem szerelte fel hóláncot, pedig Karintiában ezen az útszakaszon kötelező.
Nagy Balázs is a buszon utazott és mikor már mindenki rémülten sikoltozott, ő felállt és a csúszó buszon azt figyelte, ki szorul majd segítségre. Számolt azzal is, ha beköti magát, lehet, nem tud majd azonnal segíteni társain.
A hátsó sorban középen ültem. Éreztem, borulunk. Próbáltam jó erősem megtámasztani magam és még hallottam a sofőr rémült kiáltását: ,,Nem bírom megtartani, mindenki kapaszkodjon erősen!” – idézi fel a fiú a történteket.
Nagyon lassan történt az egész. Még a szemem előtt a kép, ahogy kiömlenek az üdítők, leesnek a csomagok. Mikor felborultunk, az volt az első, hogy próbáltam felállni. Megnéztem, mindenki rendben van-e aztán kirúgtam a hátsó ablakot és segítettem kimászni a társaimnak – meséli Balázs, aki a többiekkel együtt visszakapaszkodott az útra, ami annyira csúszott, hogy alig bírtak rajta megállni.
A segítség gyorsan megérkezet. A rendőrök, tűzoltók, mentők percek alatt körülvettek minket. Utána gondolkodtam azon, rosszabbul is járhattunk volna. Így is voltak sérültek, de szerencsére semmi komoly – magyarázza és közben megcáfolja a hazai sajtóban megjelent híreket. Mint mondta, néhány diák sérült meg akiknek ficamukat, ujjtörésüket és kisebb vágásaikat látták el az orvosok, mentősök.
Az osztrákok nagyon szervezetten kezelték a helyzetet. Miután mindenkit kisegítetek a buszból, a sérült diákokat mentővel a többieket kisbuszokkal elvittek egy közeli szállodába, ahol gyorsan berendeztek egy rendelőt.  Minden diákot alaposan megvizsgáltak. Még engem is, pedig csak egy fejfájás-csillapítót kértem. Ehelyett készült három röntgen a koponyámról – mosolyodik el a diák, aki jobban izgult társaiért, mint magáért. 
Elmondása szerint, mindenkit jegyzékbe vettek, ráadásul  tolmács segítségével pszichológus is beszélgetett velük.
A rossz kezdet ellenére, másnap mindenki várta, hogy síelhessünk. Tagadhatatlan: élménydús sítábor volt, örök emlék lesz mindannyiunk számára – véli a Kempelen Farkas Gimnázium diákja.

Kaczvinszki Alexandra

 

Nagy Balázs mélyből a csúcsra ért társaival a baleset után

 

 

 

 

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: sport baleset síelés karinthia henna diákújságíró diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia kaczvinszki alexandra kempelen farkas gimnázium

Anita Hírügynökség

2010. 09. 27. 14.20 TeÉrted Akadémia

Kicsoda ő? Julius Athina szerint: 

Agócs Anita – Hatalmas az akaratereje. Ehhez társul apró termete, ami megduplázza erejét. Jelenség, akit nem lehet nem észrevenni. Jó újságíró lesz belőle, mert mindig igazat mond. Jaj a hazug embereknek, akiket cikkeiben utolér.

Alapanyag: 

Nevelés kérdése

 

Trágár szavakat kiabálnak és az ajtón dörömbölnek a XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium ötödikes diákjai a tanórák alatt. És ez még nem minden, tegnap az egyik szünetben a 11. évfolyam felelősénél, P. Jánosnál egy 11-es diáklányra, A. Anitára akarták fogni a rendetlenkedést. Arra panaszkodtak, hogy a lány zavarja őket a tanulásban azzal, hogy a kulcslyukon benéz az osztálytermükbe. A. Anita saját bevallása szerint csak nevet a kisebbek gyerekes viselkedésén és árulkodásán, a leskelődést pedig a lyukas órai unalommal magyarázza.

Hihetetlen siker

Március 7-én jelenik meg Zoltánfi György könyve, egy máris legendássá vált sorozat első kötete.  A nagy multú amerikai Chrystal Ball Pictures már február közepén szerződést ajánlott az írónak a könyvsorozatból készülő filmes adaptációról. A mindössze 19 éves alkotó még nem írta alá a szerződést, mondván, szeretne alaposan átgondolt döntést hozni. Első könyvére a legnagyobb magyar online könyváruházban rekordszámú előrendelés érkezett. A megjelenés napján a Zoltánfi György egy belvárosi könyvesboltban dedikál, és felolvas műveiből.

 

És, miután kicsit még gyúrtunk a híreken …

Uncsi kukucska

Ordítoznak és az ajtón dörömböltek a XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium ötödikesei. A rendbontást egy idősebb tanulóra akarták fogni. Arra panaszkodtak, hogy a lány zavarja őket a tanulásban azzal, hogy a kulcslyukon leskelődött osztálytermükbe. A diáklány a leskelődést a lyukas órai unalommal magyarázta.
 
Regénybe illő siker

A mindössze 19 éves író, Zoltánfi György regénysorozatának első része március 7-én jelenik meg. Az amerikai Chrystal Ball Pictures már február közepén szerződést ajánlott az alkotónak a könyvsorozatból  készülő filmes adaptációról. Zoltánfi első könyvére a legnagyobb magyar online könyváruházban rekordszámú előrendelés érkezett.
 

Agócs Anita

 

 

 

 Szólj hozzá!

Címkék: hírek hír gimnázium feladat diákújságíró diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia agócs anita bethlen gábor általános iskola és újreál zoltánfi györgy chrystal ball pictures

Ilyenek voltunk

2010. 09. 24. 15.21 TeÉrted Akadémia

Julius Athina szerkesztő vezetésével 2010. februárjától május végéig tartott az a száguldó diákriporter-tanfolyam, amit a TeÉrted Akadémia keretében indított a Budapesti Művelődési Központ. A programról bővebben a www.teertedakademia.hu oldalon lehet tájékozódni, ez a blog azonban a kulisszák mögül ad híradásokat: itt lehet elolvasni, hogy az egyes diákok milyen szárnypróbálgatásokkal készülnek az újságírói pályára; és hogy mit illik róluk tudni. Mivel októbertől ismét elindul egy csapat, a blog remélhetőleg egy ideig el lesz látva posztokkal. Először következzék egy mosolyalbum a tavaszi tanfolyam résztvevőiről - pillanatképek az órákról:

Csend és élet a foglalkozáson

Hosszú, tömött sorokban születnek a cikkek

 

Szólj hozzá!

Címkék: kezdetek csapat diákújságírás budapesti művelődési központ teérted akadémia

süti beállítások módosítása